Uchwała Zarządu Nr 188/1266/23 w sprawie przyjęcia sprawozdania z wysokości średnich wynagrodzeń nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego w roku 2022, w szkołach i placówkach prowadzonych przez Powiat Świecki

Uchwała Nr 188/1266/23
Zarządu Powiatu Świeckiego
z dnia 1 lutego 2023 r.

w sprawie przyjęcia sprawozdania z wysokości średnich wynagrodzeń nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego w roku 2022, w szkołach i placówkach prowadzonych przez Powiat Świecki

Na podstawie art. 30a ust. 4 w związku z art. 91d pkt 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 1762 ze zm.[1]) oraz § 6 ust.1 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 15 grudnia 2022 r. w sprawie sposobu opracowywania sprawozdania z wysokości średnich wynagrodzeń nauczycieli (Dz.U. z 2022 r. poz. 2767) uchwala się, co następuje:

§ 1. Przyjmuje się sprawozdanie z wysokości średnich wynagrodzeń nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego w roku 2022 w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez Powiat Świecki, w brzmieniu stanowiącym załącznik do niniejszej uchwały.

§ 2. Sprawozdanie, o którym mowa w § 1 przedkłada się podmiotom wskazanym w art. 30a ust. 5 ustawy – Karta Nauczyciela, w terminie i w sposób tam określony.

§ 3. Wykonanie Uchwały powierza się dyrektorowi Powiatowego Zespołu Ekonomiczno-Administracyjnego w Świeciu.

§ 4. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodnicząca Zarządu
Powiatu Świeckiego

Barbara Studzińska

Członkowie Zarządu:

1. (Franciszek Koszowski)
  2. (Józef Gawrych)
  3. (Zbigniew Kapusta)

Uzasadnienie

Na podstawie art. 30a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego w terminie do 20 stycznia przeprowadza analizę poniesionych w poprzednim roku kalendarzowym wydatków na wynagrodzenia nauczycieli w odniesieniu do wysokości średnich wynagrodzeń a następnie w terminie do 10 lutego sporządza sprawozdanie z wysokości średnich wynagrodzeń nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego w szkołach i placówkach prowadzonych przez jednostkę samorządu terytorialnego.

Przeprowadzona analiza wykazała, że w roku 2022 osiągnięty został poziom średnich wynagrodzeń na wszystkich stopniach awansu zawodowego nauczycieli zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Powiat Świecki.

Zgodnie z art. 30a ust. 5 Karty Nauczyciela organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego przedkłada sprawozdanie, w terminie 7 dni od jego sporządzenia, regionalnej izbie obrachunkowej, a także organowi stanowiącemu tej jednostki samorządu terytorialnego, dyrektorom szkół prowadzonych przez tę jednostkę oraz związkom zawodowym zrzeszającym nauczycieli.

Starosta
Barbara Studzińska

[1] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2022 r. poz. 935, poz. 1116, poz. 1700, poz. 1730

• Rodzaj aktu prawnego Uchwała Zarządu