Uchwała Zarządu Nr 162/1078/22 w sprawie powołania komisji konkursowej na stanowisko dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego im. Floriana Ceynowy w Świeciu

Uchwała Nr 162/1078/22
Zarządu Powiatu Świeckiego
z dnia 06 czerwca 2022 r.

w sprawie powołania komisji konkursowej na stanowisko dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego im. Floriana Ceynowy w Świeciu.

Na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (T. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 528[1]), art. 63 ust. 14 w związku z art. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 roku Prawo oświatowe (T. j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1082 z późn. zm.[2]) oraz § 2 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznego przedszkola, publicznej szkoły podstawowej, publicznej szkoły ponadpodstawowej lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (T. j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1428), uchwala się, co następuje:

§ 1.1. Powołuje się Komisję Konkursową w celu przeprowadzenia konkursu na stanowisko dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego im. Floriana Ceynowy w Świeciu, zwaną dalej „Komisją” w składzie:
1) Iwona Karolewska – przedstawiciel organu prowadzącego;
2) Bożena Gaca-Zielińska – przedstawiciel organu prowadzącego;
3) Mariusz Stegienka – przedstawiciel organu prowadzącego;
4) Kazimierz Mikulski – przedstawiciel organu sprawującego nadzór pedagogiczny;
5) Wiesław Guziński – przedstawiciel organu sprawującego nadzór pedagogiczny;
6) Maciej Leciejewski – przedstawiciel organu sprawującego nadzór pedagogiczny;
7) Marzenna Stolarska – przedstawiciel Rady Pedagogicznej;
8) Katarzyna Kościńska – przedstawiciel Rady Pedagogicznej;
9) Agnieszka Dudkowska – przedstawiciel Rady Rodziców;
10) Artur Kurzyna – przedstawiciel Rady Rodziców;
11) Ewa Mielewska – przedstawiciel Związku Nauczycielstwa Polskiego;
12) Aleksandra Gromadzka – Przedstawiciel Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność.

2. Na przewodniczącego Komisji wyznacza się Iwonę Karolewską.

§ 2. Wykonanie uchwały powierza się dyrektorowi Powiatowego Zespołu Ekonomiczno – Administracyjnego w Świeciu.

§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodnicząca Zarządu
Powiatu Świeckiego

(Barbara Studzińska)

Członkowie Zarządu:

1. (Franciszek Koszowski)
  2. (Zbigniew Kapusta)
  3. (Ryszard Pacek)

Uzasadnienie:

Zarząd Powiatu Świeckiego dnia 17 maja 2022 r. podjął Uchwałę Nr 158/1059/22 w sprawie ogłoszenia konkursu na stanowisko dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego im. Floriana Ceynowy w Świeciu. Konsekwencją ogłoszenia konkursu jest powołanie komisji konkursowej zgodnie z art. 63 ust. 14 ustawy – Prawo oświatowe (T. j. Dz.U. z 2021 r. poz. 1082 z późn. zm.) w składzie:

1) po trzech przedstawicieli:
a) organu prowadzącego szkołę lub placówkę,
b) organu sprawującego nadzór pedagogiczny,

2) po dwóch przedstawicieli:
a) rady pedagogicznej,
b) rady rodziców,

3) po jednym przedstawicielu organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucjach dialogu społecznego (T. j. Dz. U. z 2018 r. poz. 2232 z późn zm.), wyłonionym spośród członków ich jednostek organizacyjnych albo jednostek organizacyjnych organizacji związkowych wchodzących w skład reprezentatywnych organizacji związkowych, zrzeszających nauczycieli, obejmujących swoim zakresem działania szkołę lub placówkę, w której konkurs się odbywa

– z zastrzeżeniem ust. 15, który mówi, że łączna liczba przedstawicieli organu prowadzącego szkołę oraz organu sprawującego nadzór pedagogiczny nie może być mniejsza niż łączna liczba pozostałych członków komisji konkursowej.

Ponadto na mocy § 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznego przedszkola, publicznej szkoły podstawowej, publicznej szkoły ponadpodstawowej lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (T. j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1428) organ prowadzący szkołę wyznacza przewodniczącego komisji konkursowej, który kieruje jej pracami.

Starosta
Barbara Studzińska

[1] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2022 r. poz. 583.

[2] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2022 r. poz. 655, poz. 1079 i poz. 1116.

• Rodzaj aktu prawnego Uchwała Zarządu
    • Rok podjęcia (podpisania) 2022
    • Status Obowiązujący
    • Sesja 162