Uchwała Zarządu Nr 117/790/21 w sprawie przedłużenia powierzenia stanowiska dyrektora Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Policealnych w Świeciu

Uchwała Nr 117/790/21
Zarządu Powiatu Świeckiego
z dnia 11 czerwca 2021 r.

Na podstawie art. 32 ust. 1 i ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (T. j.: Dz. U. z 2020 r. poz. 920) oraz § 11ha ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19 (Dz. U. poz. 493 z późn. zm.[1]), uchwala się, co następuje:

§ 1. Przedłuża się powierzenie stanowiska dyrektora Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Policealnych w Świeciu Panu Adamowi Kuflowi od dnia 1 września 2021 r. do dnia 31 sierpnia 2026 r. tj. na okres 5 lat szkolnych.

§ 2. Wykonanie uchwały powierza się dyrektorowi Powiatowego Zespołu Ekonomiczno-Administracyjnego w Świeciu.

§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodnicząca Zarządu
Powiatu Świeckiego

(Barbara Studzińska)

Członkowie Zarządu:

1. (Franciszek Koszowski)
  2. (Zbigniew Kapusta)
  3. (Ryszard Pacek)

Uzasadnienie:

Zgodnie z art. 32 ust. 1 i ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym, Zarząd Powiatu wykonuje zadania powiatu określone przepisami prawa, a do zadań Zarządu Powiatu należy w szczególności zatrudnianie kierowników jednostek organizacyjnych powiatu.

Z dniem 31 sierpnia 2021 r. upływa okres powierzenia stanowiska dyrektora Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Policealnych w Świeciu, na podstawie Uchwały Nr 53/465/16 Zarządu Powiatu Świeckiego z dnia 13 czerwca 2016 r., po przeprowadzonej procedurze konkursowej rozstrzygniętej w dniu 01 czerwca 2016r., na okres 5 lat szkolnych, tj. od dnia 01 września 2016 r. do dnia 31 sierpnia 2021 r. W związku z powyższym zachodzi konieczność obsadzenia stanowiska dyrektora przed dniem 02 września 2021 r. W tej sytuacji organ prowadzący na podstawie § 11ha ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19 (Dz. U. poz. 493 z późn. zm.), może przedłużyć powierzenie stanowiska dyrektorowi jednostki systemu oświaty:

• po uzyskaniu pozytywnej opinii organu sprawującego nadzór pedagogiczny oraz
  • po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły oraz zakładowych organizacji związkowych będących jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych reprezentatywnych w rozumieniu ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucjach dialogu społecznego (T. j.: Dz. U. z 2018 r. poz. 2232 z późn. zm.) albo jednostkami organizacyjnymi organizacji związkowych wchodzących w skład reprezentatywnych organizacji związkowych, zrzeszających nauczycieli, działających w jednostce systemu oświaty, w której przedłuża się powierzenie stanowiska dyrektorowi, na okres nie dłuższy niż do dnia 31 sierpnia 2026 r., jednak nie krótszy niż jeden rok szkolny.

Organ prowadzący uzyskał pozytywną opinię Kujawsko – Pomorskiego Kuratora Oświaty w przedmiocie przedłużenia powierzenia stanowiska dyrektora Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Policealnych w Świeciu dotychczasowemu dyrektorowi tej jednostki panu Adamowi Kuflowi, na okres kolejnych 5 lat szkolnych (pismo Kujawsko-Pomorskiego Kuratora Oświaty nr WEPSiP.544.5.2021.AHG z dnia 28.04.2021 r.). W ocenie Organu sprawującego nadzór pedagogiczny, nie istnieją zastrzeżenia do pracy dotychczasowego dyrektora w/w Jednostki systemu oświaty, przekładające się na funkcjonowanie tej jednostki w obszarze działalności dydaktyczno-wychowawczej, jak wynika z dotychczasowego nadzoru pedagogicznego Kujawsko – Pomorskiego Kuratora Oświaty.

Organ prowadzący zasięgnął również opinii rady pedagogicznej (rada szkoły nie funkcjonuje) oraz zakładowych organizacji związkowych (w ZSOiP w Świeciu nie działają organizacje związkowe zrzeszające nauczycieli). Rada Pedagogiczna Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Policealnych w Świeciu wyraziła pozytywną opinię w przedmiocie przedłużenia powierzenia stanowiska dyrektora (Uchwała Rady Pedagogicznej Nr 9/2021 z dnia 13 maja 2021 r. w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej zamiaru przedłużenia powierzenia stanowiska dyrektora szkoły). Oddział Związku Nauczycielstwa Polskiego w Świeciu wydał opinię pozytywną z dnia 11 maja 2021 r. natomiast Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Świeciu nie przesłała opinii.

Mając na uwadze, że zostały spełnione wymagania określone w § 11ha ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem, zasadne jest podjęcie przez Zarząd Powiatu Uchwały w przedmiotowej sprawie.

Przewodnicząca Zarządu
Powiatu Świeckiego

Barbara Studzińska

[1] Zmiany do wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2020 r. poz. 530, poz. 657, poz. 781, poz. 872, poz. 891, poz. 952, poz. 1111, poz. 1394, poz. 1539, poz. 2047, poz. 2111, poz. 2314 i poz. 2382 oraz z 2021 r. poz. 150, poz. 242, poz. 370, poz. 532, poz. 681, poz. 961 i poz. 983.

• Rodzaj aktu prawnego Uchwała Zarządu
    • Rok podjęcia (podpisania) 2021
    • Status Obowiązujący
    • Sesja 117
    • Data podjęcia (podpisania) 11.06.2021
    • Data rozpoczęcia obowiązywania ..
    • Data wejścia w życie ..
    • Data publikacji w dzienniku urzędowym Nie opublikowano
    • Nr publikacji w dzienniku urzędowym Nie dotyczy
    • Pozycja w dzienniku urzędowym Nie opublikowano
    • Nr aktu prawnego 117/790/21
    • Czego dotyczy dodawany akt prawny przedłużenia powierzenia stanowiska dyrektora Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Policealnych w Świeciu
    • Podstawa prawna wydania art. 32 ust. 1 i ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (T. j.: Dz. U. z 2020 r. poz. 920) oraz § 11ha ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19 (Dz. U. poz. 493 z późn. zm.)
    • Grupa aktów prawnych Uchwały Zarządu
    • Typ treściAkty prawne